Cand vom avea prima clonare umana?
Problema clonarii si moralitatea acestui gest au fost readuse in discutie, dupa ce doua echipe de cercetatori din China au reusit sa reprogrameze celule mature recoltate din pielea unor cobai si sa le aduca la stadiul embrionar. Din acestea se pot dezvolta ulterior noi vietati.
Experimentul este intr-o faza inaintata, fiind creati primii astfel de cobai, care sunt replici aproape identice ale cobaiului donator de celule, relateaza AFP, citat de Wall Street Journal.
Practic, dupa cum comenteaza agentia de presa, este o tehnica ocolitoare, ce ar putea duce la obtinerea de celule stem ce ar putea fi folosite pentru tratarea maladiilor fara leac ale omului, dar fara a fi folosite clonele.
Americanii se pregatesc sa cloneze un bebelus
Vor avea clonele umane suflet?
Rezultatele sunt cu atat mai surprinzatoare cu cat contributia oamenilor de stiinta chinezi la cercetarea in domeniul celulelor stem a fost modesta de-a lungul timpului. Totusi, in ultima vreme ei au publicat mai multe lucrari in acest domeniu decat in trecut.
China este faimoasa mai ales prin terapiile nereusite cu celule stem, care au atras degeaba pacienti din intreaga lume.
Totusi, reprogramarea celulelor recoltate de la soarecii adulti si chiar de la oameni, pentru a le aduce la stadiul embrionar, ii preocupa pe chinezi de peste doi ani.
Un medic cipriot anunta ca a clonat patru copii
Se punea insa intrebarea daca aceste celule reprogramate sunt la fel de versatile ca si adevaratele celule-embrion si daca pot forma toate celulele necesare intr-un embrion. Daca fiintele nascute din aceste celule reprogramate au organe normale si tesuturi. Acestea erau marile intrebari, la care cercetatorii chinezi au gasit raspuns. Se poate, cel putin in cazul soarecilor.
Tehnica reprogramarii celulelor da roade deja
Din cele 37 de celule stem recoltate de echipa condusa de Qi Zhou, de la Academia de Stiinte din Beijing, de la cobai adulti si reprogramate au fost creati 27 de soareci. Unul dintre acestia, Tiny, deja s-a imperecheat cu o femela si a devenit tatic, dupa cum arata informatiile publicate in Nature.
In cadrul unui experiment similar, Shaorong Gao si colegii sai de la Institutul National de Biologie din Beijing au avut parte de patru nasteri. Concluziile experimentului au fost publicate in jurnalul medical Cell Stem Cell.
Ceea ce s-a intamplat arata ca celulele reprogramate au aproape aceleasi proprietati ca celulele stem embrionice primordiale.
Premiera: S-au clonat caini din celule stem din tesutul adipos
Dar daca acest tip de experiment s-ar fi dus pe oameni? O singura celula din piele reprogramata si apoi injectata intr-un embrion uman aflat in primul stadiu de dezvoltare, usor de obtinut din orice clinica de fertilitate, ar putea fi de ajuns pentru crearea unui bebelus.
Prima clona a unui soarece mort de 16 ani
Acesta ar purta genele a doi oameni, dar nu ar fi rezultatul reproducerii naturale. Cu cat s-ar perfecta mai mult modalitatea de obtinere a noii creaturi, cu atat am fi mai aproape de o clona.
Identici in proportie de 95%
Conform Nature, care citeaza oamenii de stiinta, unii dintre cobaii “nascuti” prin aceasta metoda sunt identici in proportie de 95% cu soarecele adult care a donat celulele ce au fost reprogramate. Cu alte cuvinte, foarte aproape de a fi clone.
Australia a aprobat prima licenta ce permite clonarea embrionilor umani
Din acest motiv, marea majoritate a cercetatorilor nu vor sa aplice tehnica dezvoltata de chinezi in cazul oamenilor. Dar s-ar putea gasi cineva care sa incerce si asta.
Clonele, sursa de hrana a viitorului
Sud-coreenii au realizat prima clonare comerciala a unui caine
“Practic, nu e nevoie decat de celulele din pielea cuiva pentru a putea crea un bebelus”, rezuma Robert Lanza, cercetator in domeniul celulelor stem la un institut din Worcester, SUA. Iar acest lucru s-ar putea intampla intr-o tara cu reguli mai putin stricte in domeniul clonarii decat in Statele Unite.