Ce interese are China in Europa?

Postat in sept. 05 2011 de catre costel

China va continua sa sprijine statele europene aflate in dificultate si ramane increzatoare ca Europa va depasi criza in care se afla, a anuntat premierul chinez Wen Jiabao. De asemenea, acesta si-a exprimat sprijinul pentru actiunile aflate in desfasurare in Europa. De la inceputul crizei datoriilor suverane, China a sprijinit tarile cu problem ca Spania, Grecia, Portugalua si Italia, prin achizitia de obligatiuni.

China a anuntat ca intentioneaza sa cumpere mai multe obligatiuni, insa acest lucru depinde de performantele acestor obligatiuni, pe consideratii de ordin commercial.

“Vrem sa vedem ca zona euro este intr-o forma buna si este dispusa sa ofere asistenta in diverse formate, insa sa nu se astepte la sume imense pentru obligatiuni, fiindca nu sunt realiste.”

“Sa nu se bazeze doar pe China pentru a salva Grecia“, a precizat premierul chinez, potrivit EuObserver.

In ceea ce priveste ideea euro obligatiunilor, optiune evitata de Germania, autoritatile chineze s-au aratat interesati de achizitia euro obligatiunilor.

Cu toate acestea, China a tinut sa precizeze ca “fiecare afacere se va desfasura pe baze economice”.

Spre ingrijorarea Europei, autoritatile chineze au precizat ca, inainte de a cumpara anumite obligatiuni europene vor face o evaluare tinand cont de recomandarile agentiilor de rating, de reformele structural dar si de avizul bancilor central pe a emite judecati pe baza unor opinii mai largi.

“Fundamntele economice din Europa sunt inca solide si exista un potential mare pentru a economia sa creasca din nou, cu conditia ca modificarile structural si controalele bugetare sa fie puse in practica”, au mai precizat autoritatile chineze.

China, cel mai mare detinator extern de obligatiuni ale SUA, are rezerve valutare de 3.200 de miliarde de dolari, insa incearca sa isi diversifice investitiile pentru a reduce dependenta fata de dolar.

De la criza financiara din 2008, fondul suveran de investitii al Chinei, care are active de 400 de miliarde de dolari, si-a majorat detinerile de obligatiuni emise de statele europene, care ofera randamente mai mari decat cele americane.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Post a Comment