Cele 147 de supra-entitati economice care controleaza lumea

Postat in sept. 14 2011 de catre costel

Structura retelei de control a corporatilor transnationale are impact atat asupra competitiei pe piata globala, cat si asupra stabilitatii financiare. Trei cercetatori de la Institutul Federal de Tehnologie al Elvetiei, Stefania Vitali, James B. Glattfelder si Stefano Battiston, au realizat un studiuprivitor la arhitectura retelei formate din corporatii transnationale, al carei miez e format dintr-o super-entitate economica, lucru ce ar trebui sa-i ingrijoreze atat pe cercetatori cat si pe cei care gandesc politica. Pentru ca relatiile mutuale dintre firmele din acelasi sector pot pune in pericol corectitudinea competitiei, iar legaturile dintre institutiile financiare au efecte ambigue asupra fragilitatii lor financiare.

Conform cercetarii facute publice la 28 iulie, s-a pornit de la un numar de 43.060 de transnationale si a rezultat o retea ce include 600.508 de noduri si 1.006.987 de legaturi de proprietate. Generalizand, se observa ca exista un numar de firme in care fiecare membru detine direct sau indirect actiuni la fiecare alt membru al retelei. O a doua caracteristica este ca cea mai larga componenta de conectare contine o componenta de conectare puternic domninata (1.347 de noduri). Nucleul retelei este foarte dens conectat cu membri care au, in medie, legaturi cu alti 20 de membri. Rezulta ca aproximativ 3/4 din detinatorii firmelor din nucleul retelei sunt ale firmelor din nucleul insusi.

Nucleul detine colectiv o parte mare din controlul total al retelei. Aproape 4/10 din controlul asupra valorii economice a corporatiilor transnationale este detinut de un grup de 147 de transnationale din nucleu, care are un control aproape total asupra lui insusi.

Asa se face ca cei din nucleu pot fi catalogati drept super-entitati economice in reteaua globala a corporatilor. Si inca ceva important: 3/4 din nucleu sunt de fapt intermediari financiari.

Top 10 al detinatorilor care au controlul

1. BARCLAYS PLC, Marea Britanie
2 CAPITAL GROUP COMPANIES INC, THE, SUA
3 FMR CORP, SUA
4 AXA. Franta
5 STATE STREET CORPORATION, SUA
6 JPMORGAN CHASE & CO., SUA
7 LEGAL & GENERAL GROUP PLC, Marea Britania
8 VANGUARD GROUP, INC., THE, SUA
9 UBS AG, Elvetia
10 MERRILL LYNCH & CO., INC. , SUA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Post a Comment