Conspiraţia legalizării stupefiantelor: de ce vor guvernele sa se opuna legalizării consumului de droguri
Guvernul portughez nu are niciun plan de a da înapoi. Deşi Olanda este privită ca cea mai liberală ţară în ceea ce priveşte liberalizarea drogurilor, de 10 ani Portugalia a devenit prima naţiune europeană care a luat curajoasa decizie de a dezincrimina posesia drogurilor în interiorul frontierelor sale, de la marijuana la heroină. Această mişcare a avut loc în iunie 2001, ca răspuns la cazurile din ce în ce numeroase de infecţii cu virusul HIV în cadrul populaţiei Portugaliei, relatează site-ul AlterNet.
La momentul adoptării deciziei, au existat multe critici şi temeri că va creşte exponenţial consumul de droguri în Portugalia, ţară care ar deveni un fel de “rai al drogurilor”; un raport publicat în anul 2009 de Institutul Cato ne prezintă o altă faţetă a problemei. Glenn Greenwald, cel care a condus studiul, a spus cotidianului “Time” următoarele: “Judecând cifrele, se poate spune că Portugalia a înregistrat un succes răsunător. Guvernul portughez a reuşit să administreze şi să controleze problema drogurilor mult mai bine decât orice altă ţară occidentală.”
Dacă ne întoarcem în anul 2001, Portugalia înregistra cea mai înaltă rată de infecţii cu HIV din Europa în rândul consumatorilor de droguri: 2.000 de cazuri anual la o populaţie de 10 milioane de persoane. În ciuda tuturor eforturilor, Portugalia eşua în a ţine sub control această problemă.
Legalizarea consumului de droguri a avut însă efecte pozitive. Iată ce spune studiul Institutului Cato:
“Eliberând cetăţenii de frica închisorii pentru folosirea de droguri, Portugalia şi-a îmbunătăţit mult abilitatea sa de a încuraja consumatorii de droguri în a se trata. Resursele care înainte erau alocate condamnării şi încarcerării consumatorilor de droguri sunt folosite acum pentru a oferi programe de tratament consumatorilor.”
După legalizarea drogurilor, Portugalia deţine cea mai scăzută rată din Europa de folosire a marijuanei în rândul populaţiei de peste 15 ani (de 10%). Comparaţi acest lucru cu SUA, acolo unde 40% din populaţia de peste 12 ani folosesc drogurile, America fiind una dintre ţările cu cele mai dure legislaţii anti-drog din lume. Şi alte rezultate arată că legalizarea drogurilor a fost benefică în Portugalia: mortalitatea consumatorilor de heroină între 16 şi 18 an a scăzut de la 2,5% la 1,8%, ca urmare a aplicării unor tratamente. De asemenea, şi rata infecţiilor cu HIV în rândul consumatorilor de droguri a scăzut cu 17%, iar rata mortalităţii a bolnavilor de SIDA a scăzut la mai mult de jumătate.
P.S. Legalizarea drogurilor ar fi utilă pentru societate întrucât s-ar ţine mai bine sub control acest fenomen. Eu, personal, sunt ferm împotriva consumului de droguri (eu nu am consumat în viaţa mea nici măcar cafea, ţigări sau alcool – aşa zisele “droguri” uşoare). Nu aş recomanda niciodată cuiva consumul de droguri. Dar cred că, într-adevăr, legalizarea ar avea efecte benefice, adică până la urmă consumul va scădea comparativ cu cel actual. Se ştie foarte bine că ce e interzis creează dorinţe şi mai mari, iar interzicerea drogurilor nu ar reduce niciodată cu adevărat consumul. Şi în plus, de ce SUA nu doreşte legalizarea drogurilor? Oare pentru că CIA ar pierde o mare parte din veniturile sale, agenţia de informaţii americană fiind cunoscută pentru implicarea sa în traficul de droguri