Cum să elimini fluorul din apa potabilă
Majoritatea oamenilor sunt conştienţi că există o controversă în ceea ce priveşte fluorizarea apei potabile. Chemistry.com prezintă o serie de modalităţi prin care poţi obţine apă fără fluor, dar şi metode de purificare care nu îndepărtează această substanţă din sursele de apă.
- Modalităţi de îndepărtare a flurorului din apă
– Filtrare prin osmoză inversă: Această modalitate este folosită pentru a purifica unele tipuri de apă îmbuteliată (deci o parte din apele îmbuteliate existente pe piaţă nu sunt fluorizate). Sistemele de osmoză inversă sunt în general inaccesibile pentru uzul personal.
– Filtru activat de defluorizare prin alumină: Aceste filtre sunt folosite în locaţiile unde sunt predominante cazurile de fluoroză. Filtrele de defluorizare prin alumină sunt destul de scumpe (cel mai mic preţ este de 30 de dolari pe filtru) şi necesită înlocuirea lor frecventă, dar reprezintă o opţiune bună pentru filtrarea apei acasă.
– Filtrarea prin distilare: Sunt disponibile filtre comerciale de distilare, care pot fi achiziţionate pentru a îndepărta fluorul din apă. Însă, atenţie, când găsiţi menţiunea “apă distilată”, asta nu înseamnă că produsul este potrivit pentru consum, existând posibilitatea ca în băutura achiziţionată să fie prezente şi alte impurităţi nedorite.
- Modalităţi care NU elimină fluorul
– Unele filtre comerciale: Unele website-uri despre îndepărtarea fluorului spun cu totul altceva, însă specialiştii de la Chemistry.com au verificat descrierea produselor de pe websiteurile companiilor şi astfel pot confirma că fluorul rămâne în apă. Citiţi întotdeauna informaţii despre filtrul pe care doriţi să îl achiziţionaţi.
– Fierberea apei: Acest proces va concentra fluorul, în loc să îl reducă.
– Îngheţarea apei: Îngheţarea apei nu afectează absolut deloc concentraţia de fluor.
- Sugestii pentru reducerea expunerii la fluor
– Nu luaţi suplimente de fluor.
– Citiţi etichetele de pe băuturile îmbuteliate: Dacă nu sunt fabricate folosind apă distilată sau apă purificată prin procesul de osmoză inversă, atunci probabil sunt realizate din apă fluourată publică.
– Folosiţi pastă de dinţi fără fluor.
– Evitaţi consumul de ceai negru sau roşu: Există multe beneficii pentru sănătate asociate cu compuşii chimici întâlniţi în ceai, dar cele două sortimente de ceai – negru şi roşu – trebuie evitate dacă este nevoie să reduceţi aportul de fluor. Ceaiul negru şi roşu provin din două tipuri de plante diferite, însă frunzele lor conţin în mod natural cantităţi mari de fluor.
– Aveţi grijă la conservele din peşte sau alte produse alimentare: Fluorul poate fi folosit ca un conservant.
– Evitaţi sarea din rocă neagră sau roşie sau alte produse care conţin acest tip de sare.
– Evitaţi tutunul de mestecat.
– Evitaţi folosirea îndelungată a medicamentelor care conţin fluor: Anumite antidepresive şi medicamente pentru osteoporoză conţin fluor. Sursa ; Financiarul.ro