Cum va arata guvernanta economica a Statelor Unite ale Europei
Spre ce ne indreptam si pana unde va ajunge controlul Comisiei Europene? Va aduceti aminte ca presedintele Traian Basescu pleda, intru salvarea zonei euro, pe formarea Statelor Unite ale Europei, lucru ce ar insemna cedarea masiva din suveranitate. Un pas a fost votat in plenul Parlamentului European.
Statele din zona euro nu vor mai putea sa ignore avertismentele Comisiei Europene privind corectarea politicilor lor bugetare, potrivit pachetului de legi privind guvernanta economica, votat, miercuri, in plenul Parlamentului European.
Noua legislație marește transparența, cere mai multa responsabilitate din partea statelor și amelioreaza calitatea și corectitudinea statisticilor, asigurandu-se ca acestea sunt colectate independent.
Conform așteptarilor, votul in plen a fost strans, grupurile de centru-stanga abținandu-se și votand impotriva unor parți ale acordului. Ele se temeau ca pachetul se concentreaza prea tare pe corectarea bugetara in detrimentul creșterii economice și ocuparii forței de munca.
Partea privind dezechilibrele macroeconomice a obținut, in schimb, o majoritate larga, deoarece grupurile de centru-stanga considera ca acordul a gasit echilibrul potrivit intre indicatorii economici și dimensiunea sociala.
In urma cu o saptamana, președintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, felicita negociatorii parlamentari pentru ca au rezistat tentativelor de diluare a pachetului. “Comparand acordul cu propunerile inițiale, vad o ameliorare substanțiala. Trebuie sa mulțumesc Parlamentului pentru acest lucru”, a declarat acesta.
Votul a avut loc la doua saptamani dupa ce cateva state membre, in frunte cu Franța, au renunțat sa insiste ca avertizarea unei țari sa aiba acordul Consiliului. Deputatii europeni se temeau ca aceasta regula ar duce la acorduri in spatele ușilor inchise, in urma carora țarile care ar avea nevoie de reforme bugetare ar fi lasate in pace.
Conform noilor reguli, deciziile Comisiei sunt adoptate daca statele din zona euro nu obțin o majoritate pentru a le respinge. Guvernele nu vor putea nici sa aleaga sa nu faca nimic, deoarece avertismentul va fi emis in cazul in care Consiliul nu voteaza in zece zile de la propunerea Comisiei. In cazul in care Consiliul voteaza impotriva propunerii Comisiei, rezultatul votului va fi facut public, iar Consiliul va trebui sa ofere Parlamentului European o explicație publica.
Audieri publice și supraveghere macroeconomica
Deși statele membre au insistat foarte mult impotriva acestei masuri, Parlamentul European a caștigat dreptul de a audia public miniștrii de Finanțe ai statelor care au primit un avertisment.
Parlamentul European a mai cerut Comisiei sa ia in considerare și țarile cu surplusuri mari de cont curent, nu numai pe cele cu deficite, ca posibila cauza a unui dezechilibru macroeconomic. Inițial, statele membre au insistat ca numai țarile cu deficite sa fie investigate. Regulile noi impun Comisiei sa ia in considerare și posibilitatea ca țari precum Germania sau Olanda sa cauzeze instabilitate. Acestor țari li se va putea cere, prin urmare, sa faca reforme.
Acordul include și alte ameliorari, impuse de negociatorii parlamentari:
– introducerea in textele juridice a semestrului european (evaluarea anuala a bugetelor naționale pentru coordonarea politicilor economice), acordand astfel o greutate legala acestei proceduri;
– stabilirea unui cadru legal pentru supravegherea programelor de reforma naționale;
– competențe crescute acordate Comisiei, care va putea solicita furnizarea mai multor informații decat era prevazut anterior și prin instituirea de misiuni de supraveghere in statele membre;
– noua amenda (de 0,2% din PIB) in cazul prezentarii de statistici frauduloase de date privind deficitele și datoria;
– sancțiune privind depozitul prin aplicarea unei dobanzi (0,1% din PIB) in cazul in care un stat membru nu acționeaza conform recomandarilor pentru corectarea dezechilibrelor macroeconomice;
– creșterea independenței organismelor de statistica;
– protejarea proceselor de negociere sociala și a acordurilor de calculare a salariilor in formularea recomandarilor.
Pachetul pe scurt
In primul rand, pachetul privind guvernanța economica consolideaza Pactul de stabilitate și creștere, deoarece aduce un control mai bun și mai timpuriu al deficitelor și datoriilor.
In al doilea rand, acesta obliga statele sa refaca mai prompt sanatatea economiei amenințate de dezechilibrele macroeconomice, prin acțiuni preventive și avertizari preliminare.
In al treilea rand, noile reguli amelioreaza calitatea și corectitudinea statisticilor, asigurandu-se ca acestea sunt colectate independent.
In afara de aceste trei obiective, pachetul este creat, special la insistența deputatilor europeni, și pentru creșterea puterilor Comisiei și ameliorarea transparenței și a responsabilitații.
Potrivit unui comunicat primit de la biroul pentru Romania al Parlamentului European, rezultatele votului de miercuri din plen sunt urmatoarele: raportul Wortmann Kool a fost adoptat cu 354 de voturi pentru, 269 impotriva si 34 de abtineri; raportul Feio: 363de voturi pentru, 268 impotriva si 37de abtineri; raportul Ferreira: 554 de voturi pentru, 90 impotriva si 21 de abtineri; raportul Goulard: 352 de voturi pentru, 237 impotriva si 67de abtineri; raportul Haglund; 394 de voturi pentru, 63 impotriva si 206 abtineri, iar raportul Ford: 442 de voturi pentru, 85 impotriva si 40 de abtineri.
Sursa: NewsIn