De ce a dat McDonald’s faliment in Bolivia
Cu peste 31.000 de restaurante in care sunt serviti 58 de milioane de clienti din toata lumea intr-o singura zi, McDonald’s a scris in mare masura istorie in sensul in care o corporatie poate cuceri lumea. Dar, in ciuda dominatiei globale de retea ce ofera mancare ieftina, monolitul fast-food a fost infrant de oamenii din Bolivia si de standardele lor culturale si culinare. De 14 ani, McDonald’s a curtat bolivienii pentru a-i convinge sa manance mancarea lor procesata dar tot ce a reusit a fost sa se loveasca de o rejectare la nivel national. Rezultatul? Pentru prima oara, masina de mancare nesanatoasa a McDonald’s a fost fortata sa-si inchida usile in Bolivia in 2002. De ce?
Mai bine de o decada, cu opt locatii in tara cu 10 milioane de locuitori, gigantul fast-food nu a reusit decat sa piarda bani. Asa ca, McDonald’s a trebuit sa faca un anunt fara precedent: ca isi inchide restaurantele din Bolivia, tara ce a devenit singura din America fara McDonald’s.
Dar cu ce sunt bolivienii diferiti? O mana de realizatori de film a incercat sa dea raspunsul cu documentarul “De ce a dat faliment McDonald’s in Bolivia?”. Filmul include interviuri cu bucatari, sociologi, nutritionisti si educatori, toti cazand de acord asupra faptului ca bolivienii nu sunt impotriva hamburgerilor per se, ci doar impotriva conceptului de fast-food.
Fast-food-ul e oposul a ceea ce bolivienii considera ca trebuie sa fie o masa. Mancarea trebuie pregatita cu dragoste, dedicatie, cu o anume igiena si un timp potrivit de gatire.
Probabil ca multi dintre noi suntem perfect de acord cu acest concept numai ca nimeni nu l-a exprimat atat de profund prin simplul refuz de a manca la McDonald’s, al carui meniu insemna valori nutritive dubioase si practici deloc sustenabile. Sursa :ziuaonline.ro
De ce a dat McDonald’s faliment in Bolivia,