E legal: Big Brother cu ochii pe noi

Postat in mai 23 2012 de catre costel

Legea Big Brother a trecut de Camera Deputaţilor. Parlamentarii au adoptat actul normativ privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de trafic de telefonie şi internet. Actul normativ a fost adoptat cu 197 voturi “pentru”, 18 “împotrivă” şi 13 abţineri.

E legal: Big Brother cu ochii pe noi servicii secrete

 

Proiectul de lege prevede obligativitatea furnizorilor de telefonie fixă şi mobilă şi de internet să reţină anumite date ale abonaţilor care să fie trimise, la cerere, autorităţilor din domeniul siguranţei naţionale pentru acţiunile de prevenire, cercetare, descoperire şi urmărire a infracţiunilor grave. “Furnizorii de telefonie fixă, mobilă şi internet sunt obligaţi să stocheze timp de şase luni toate datele legate de convorbirile telefonice şi schimbul de e-mail-uri, cu excepţia conţinutului corespondenţei electronice sau al convorbirii telefonice. În cazul reţelelor de telefonie fixă şi mobilă trebuie să se reţină numărul celui care formează, numărul destinatarului, numărul celui spre care a fost redirecţionat apelul, precum şi numele acestora. În cazul serviciilor de internet, se vor reţine utilizatorul, serviciul de telefonie folosit, numărul de telefon al apelantului şi al destinatarului, numele şi adresa abonaţilor, identitatea echipamentului folosit”, se arată în textul iniţiativei legislative.

De asemenea, furnizorii de telefonie şi internet au obligaţia ca timp de 48 de ore de la cererea organelor de urmărire să transmită datele solicitate, iar dacă acest lucru nu este posibil în 48 de ore, datele trebuie transmise în cel mult cinci zile. În cazul în care datele nu pot fi transmise, furnizorul trebuie să comunice în maximum cinci zile care este motivul acestui refuz. Datele stocate vor fi distruse la finalul perioadei de păstrare, cu excepţia celor care au fost accesate şi reţinute. Legea este necesară pentru implementarea în legislaţia naţională a prevederilor Directivei Uniunii Europene privind reţinerea datelor generate sau procesate în cadrul activităţii de furnizare de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului sau de reţele publice de comunicaţii.

Proiectul de lege iniţial a fost modificat în Comisia juridică, una dintre modificări vizând reducerea termenului de stocare a datelor de trafic de la un an la şase luni. O altă modificare a proiectului de lege, operată de către deputaţii jurişti, prevede că organele de cercetare ale poliţiei judiciare au dreptul să solicite datele reţinute doar cu aprobarea procurorului care supraveghează sau efectuează urmărirea penală ori a procurorului competent potrivit procedurii de dare în urmărire a persoanelor şi cu aprobarea judecătorului competent.

Curtea Constitutională a precizat, cu ceva timp în urmă, că legea privind stocarea datelor telefonice constituie o ingerinta in viata intima a persoanei, care, potrivit dispozitiilor, apare ca fiind excesiva, declarând-o neconstitutională. Controversele privind legea Big Brother au continuat, iar actul normativ a suferit o serie de modificari. Nici pentru Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene, legea nu a fost trecută cu vederea. El a atenţionat că Romania riscă amenzi de peste 30.000 de euro pe zi dacă nu va adopta cat mai repede legea privind retenţia datelor, cunoscută şi ca legea “Big Brother”, pentru care este deschisă procedura de infringement impotriva ţării noastre. Pe zi şi pentru fiecare zi de întîrziere România va trebui să plătească undeva la peste 30.000 de euro. Este esenţială luarea cat mai repede posibil a măsurilor de remediere a situaţiilor care au dus la declanşarea procedurilor de încălcare a Tratatului”, sublinia Orban. Aşadar legea a fost adoptată. Am scăpat de amenzi şi ne-am ales cu o atentă supraveghere. Sursa: ziuaveche.ro

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Post a Comment