PLANUL de care lumea începe să vorbeasca: Sa ne lasam pe mana lui George Soros

Postat in nov. 29 2011 de catre costel

Seeking Alpha este unul dintre cele mai cunoscute site-uri specializate pe finanțe care există la ora actuală și unul dintre puținele recomandate de Roubini. Printr-un articol intitulat “Planul lui Soros de a redresa Europa este soluția corectă”, Seeking Alpha deschide drumul unor discuții pe care mulți le-ar considera de neconceput: Este Soros, cel care “a spart Banca Angliei,” salvatorul lumii?

Într-un articol publicat pe Financial Times, investitorul american George Soros a expus planul său ce presupune şapte paşi, pentru salvarea zonei euro de criza datoriilor.

“Fondul de stabilitate va fi apoi folosit pentru a garanta sistemul bancar, şi nu titlurile de stat. Recapitalizarea va fi amânată, dar ea va fi realizată la nivel naţional atunci când va fi cazul. Acest lucru este în conformitate cu poziţia Germaniei şi mai utilă pentru Franţa decât recapitalizarea imediată.”

În planul lui Soros, Fondul European pentru Stabilitate Financiară ar fi utilizat pentru garantarea sitemului bancar și nu pentru acordarea de împrumuturi.

Seeking Alpha scrie că varianta utilizătii FESF ca mecanism de garantare nu a fost luată în calcul de liderii europeni și ar fi bine să fie luată în calcul pentru că FESF nu trebuie să fie un organism pentru împrumuturi pentru că nu este bine capitalizat.

Există suficiente voci avizate, inclusiv oficiali, care recunosc că FESF nu are deține suficienți bani cât să poată sprijini financiar state precum Italia sau Spania.

În planul lui Soros, sistemul bancar este cel care joacă rolul principal în salvarea monedei euro. Dacă băncile ar beneficia de un girant, ar fi mai dispuse să aibă expuneri pe datorii suverane, ceea ce ar pune capăt tensiunilor de pe piețe și creșterilor dobțnzilor la care statele se împrumută.

“În timp ce Germania se opune total ideii de a utiliza BCE pentru salvarea crizei, planul lui soros este singura opțiune”, scriu cei de la Seeking Alpha, care arată că eurobondurile nu pot fi o soluție viabilă atâta vreme cât până și Germania are probleme în a se împrumuta de pe piețe.

Fără eurobonduri, împrumuturile luate de la BCE ar fi fost singura opțiune, însă Germania nu vrea pornirea tiparniței de bani.

În lipsa unor alte opțiuni, planul lui Soros ar fi singurul viabil în acest moment. “Cred că Germania, BCE li restul Europei vor găsi punctle comune cu planul lui Soros”, scrie autorul analizei, care precizează într-o clauză de final că nu are dețineri de acțiuni și că nu intenționează să inițieze activități de investiții în următoarele 72 de ore.

Nemții nu vor să se împrumute la comun

Citește Nemții ar putea salva Europa: Ar fi catastrofal pentru ei

Rezultatele unui sondaj realizat de televiziunea ZDF arată faptul că aproape 80% dintre germani refuză emiterea de eurobonduri.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 1.276 de persoane și are o marjă de eroare de +/- 3 puncte procentuale.

Să-ți asumi responsabilităţi suplimentare pentru ţări care nu au respectat regulile

Ministrul finlandez de Finanţe, Jutta Urpilainen, a respins propunerea Comisiei Europene cu privire la emiterea de eurobonduri, se arată în declaraţiile ce vor fi publicate joi de săptămânalul german ‘Die Zeit’.

‘Pentru guvernul finlandez, emiterea de eurobonduri este un lucru care iese clar din discuţie’, a declarat Urpilainen.

Ministrul a adăugat că este imposibil să le explice propriilor cetăţeni de ce ar trebui să-şi asume responsabilităţi suplimentare, ‘din cauza unor ţări care în trecut nu au respectat regulile’.

De ce nu vor nemții să se împrumute la comun

Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan a explicat pentru RFI că dacă titlurile vor fi emise în comun, nu va mai exista o presiune pe statele membre să-şi reducă datoriile.

Eu sunt de acord cu argumentul Germaniei. Nu este normal ca pentru o ţară sau două ţări care nu au dorit să respecte o disciplină în gestiunea finanţelor publice, a bugetelor naţionale, să te apuci să construieşti o întreagă arhitectură dintr-aceasta instituţională la nivelul UE, pentru a face ce? Pentru a disciplina o ţară sau alta. Au existat reguli, era pactul de stabilitate şi creştere economică, încălcat în mod sistematic, din păcate şi cu acceptul Germaniei şi al Franţei’, a argumentat Stolojan.

Nemții nu vor nici tiparnița de bani

Cancelarul german a respins ideea unei lărgiri a misiunii Băncii Centrale Europene pe care Parisul o avansează pentru a stopa accesul pe piețe a statelor aflate în dificultate. Ce părere au bancherii germani?Sursa  : capital.ro

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Post a Comment