România a ripostat la temerile britanice, iar mesajul a ajuns în toată lumea

Postat in feb. 08 2013 de catre costel

 

România a ripostat la temerile britanice, iar mesajul a ajuns  în toată lumea

Campania Gândul şi GMP Advertising “Why Don’t You Come Over?” a început în urmă cu patru zile, ca răspuns la intenţia guvernului britanic de a-i descuraja pe români şi bulgari să vină în Marea Britanie în 2014, după ridicarea restricţiilor de muncă.

Aceasta nu a rămas fără ecou, având un mare impact în presa internaţională după ce a fost dezbătută iniţial de presa din Marea Britanie.

Campania a ajuns şi în SUA, preluată de agenţia de ştiri Associated Press, dar şi în Franţa, unde jurnaliştii Le Monde au scris despre iniţiativa The Guardian şi răspunsul dat de români prin campania “Why Don’t You Come Over?”.

Unul dintre printurile campaniei, semnate de GMP Advertising, spune că ”Jumătate dintre românce arată precum ducesa Kate, iar cealaltă jumătate precum sora ei” sau: ”Charles a cumpărat o casă aici în 2005. Iar Harry nu a fost niciodată fotografiat în pielea goală”.

“Vă este frică de imigrație? Atunci duceți-vă și trăiți în România”, este un alt mesaj al campaniei publicitare româneaști, reacție la publicitatea negativă a britanicilor la adresa noastră.

Un alt mesaj sună în felul următor: “Berea noastră la draught este mai ieftină decât apa voastră îmbuteliată”.

Campania publicitară îi trimite pe britanici în România. Îndemnul ia în calcul că salariul minim al unui britanic este mult mai mare decât salariul mediu al unui român sau bulgar. Astfel, britanicii, când vor merge în România sau Bulgaria, vor constata că banii lor au o mare putere de cumpărare.

Obiectivele acestei campanii sunt legate de ameliorarea imaginii României prin prezentarea situației reale din țara noastră și descurajarea stereotipurilor din tabloidele britanice, gen românii şi bulgarii “hoţi, escroci și profitori!”

“Cei mai mulţi dintre noi suntem decenţi, oameni foarte muncitori care îşi plătesc impozitele, în România sau în Marea Britanie”, a spus Mihai Gongu, directorul de creaţie al campaniei. “Majoritatea românilor din Marea Britanie ajută economia”, a adăugat acesta.

Promovarea invitaţiei informale de a veni în România are ca obiectiv desigur să-i convingă pe britanici că românii sunt de fapt “amabili, prietenoşi şi primitori”.

“Trebuia să reacţionăm, să vorbim despre lucrurile bune”, a mai spus Gongu, referindu-se la relatările despre campania planificată în Marea Britanie.

Mesajul românilor a ajuns însă în toată lumea.

Iată ce scrie agenţia de ştiri americană Associated Press referitor la posibila “invazie” a românilor şi a bulgarilor după ridicarea restricţiilor de muncă, la începutul anului 2014, şi despre campania Gândul, “în spatele căreia se află un mesaj serios pentru Marea Britanie”.

“Isteria se găseşte în toate tabloidele britanice: românii şi bulgarii (Hoţi! Escroci! Profitori!) vor inunda Marea Britanie cu miile, odată ce restricţiile vor fi ridicate anul viitor. Obosiţi de stereotipuri, unii lovesc înapoi. Un ziar din România publică reclame care lansează întrebarea de ce s-ar duce un om normal la cap pe o insulă cu vreme urâtă şi mâncare şi mai rea, când ar putea să stea într-o ţară unde ‘jumătate dintre femei arată precum Kate, iar cealaltă jumătate ca sora ei’ – o glumă despre strălucitoarele surori Middleton, care sunt populare în presa din România”, scrie Associated Press.

Agenţia de ştiri Reuters a publicat astăzi un articol referitor la scrisoarea parlamentarilor europeni români şi bulgari adresată preşedintelui Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, în care condamnă intenţia guvernului britanic de a lansa o campanie care să-i descurajeze pe români şi bulgari să vină în Marea Britanie.

Iată ce scrie postul britanic de televiziune Channel 4 într-un material postat pe site-ul postului TV.

“Deranjat de aluzia că Marea Britanie este cu mult mai atractivă decât ţara lor şi este nevoie de o campanie de denigrare a Regatului Unit pentru a împiedica întreaga populaţie să emigreze, ziarul Gândul a lansat propria campanie de atragere a britanicilor în România”.

Ediţia britanică a Huffington Post a preluat primul afiş al campaniei „Why Don’t You Come Over?”, cu mesajul „Jumătate dintre femeile noastre arată precum Kate, cealaltă jumătate – ca sora ei”, şi a afişat o fotografie cu cele două surori Middleton cu descrierea “Iată două fete din România. De fapt, s-ar putea să fie Pippa şi Kate. Nu ne putem da seama”.

Iniţiativa gândul a ajuns şi în The Independent, The Telegraph, Le Monde, săptămânalul Der Spiegel.

Ştirea AP a mai fost preluată de NPR (National Public Radio, SUA), Washington Post, Huffington Post (SUA), Yahoo News (SUA), News Channel 5 (SUA), Oregon Herald (SUA), The News Tribune (SUA) sau de M2 Radio (Franţa). Sursa : cotidianul.ro

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Post a Comment