Să facem totul GRATIS!

Postat in oct. 30 2011 de catre costel

Free World Charter  este un document care propune o societate alternativă avansată care nu folosește bani, este liberă, echitabilă şi durabilă. Ea se bazează pe simţ, ştiinţă şi supravieţuire şi nu este nici politică, nici religioasă.

O iniţiativă voluntară, Free World Charter  defineşte zece principii fondatoare ale unei societăţi alternative care nu utilizează nici bani sau comerţ, nu are drept de proprietate exclusivă şi este mai echitabilă, durabilă şi mai avansată din punct de vedere tehnic, ca rezultat.

Acesta nu este un plan sau proiect pentru o astfel de societate, ci mai degrabă structura pe care o astfel de societate poate exista şi evolua. Este important, credem, să intelegem fundamentele oricărei societăţi, cum ar radicalitatea unei societati de tipul acesta, pentru  asigura succesul ei- considerați că este proiectarea unei lumi mai juste începand de jos în sus, mai degrabă decât de sus în jos.

În cazul în care nu aţi observat, lumea a devenit un loc ostil. Am făcut-o accidental sau intentionat  în felul acesta noi înşine. A venit timpul pentru a face unele ajustări. Free World Charter  este, credem noi, primul pas crucial pe care trebuie să-l facem pentru a asigura protecția noastră și totodată a planetei .

Deci, ce este de fapt greşit cu lumea?

Într-un cuvânt, banii. Sistemul nostru monetar, prin însăşi natura sa, are drept prioritate creşterea şi stabilitatea financiară în detrimentul celei sociale, a progresului şi protejării mediului. De fapt, ai putea spune că prosperitate financiară este incompatibilă cu viaţa însăşi!

Iată câteva dintre motivele acestei afirmații:

1. Sistemul economic favorizează o minoritate de oameni în detrimentul majorităţii. În majoritatea ţărilor, o mână de oameni au avere enormă şi influenţă, în timp ce restul sunt impozitați, împovărați de datorii şi nu au practic nici o relevanță în ceea ce privește deciziile la nivel național. În mod similar, pe o scară globală, unele ţări au electricitate, apă curentă şi internet, în timp ce alte naţiuni suferă de sărăcie, foamete şi boli uşor curabile. Acest dezechilibru este în mod clar inechitabil pentru majoritatea oamenilor, şi nu mai poate fi acceptat ca fiind un lucru normal.

Lipsa apaLipsa apa

2. Sistemul nostru monetar creează datorii care nu pot fi rambursate! Fiecare banconotă nouă care intră în economia noastră intră ca o datorie – pentru care se plăteşte dobândă. Cum banii pentru a plăti această dobândă nu există, cum se poate acoperi? Soluția, o altă datorie – cu o dobândă chiar mai mare! Acest sistem flagrant și absurd a creat datorii atât de mari încât ţări întregi sunt oameni merg acum în faliment, în timp ce muncitorii trebuie să îndure un stres nespus și o situașie financiară precară. Acest lucru este un nonsens complet, total nenecesar.

Lipsa baniLipsa bani

3. Automatizarea şi tehnologia au diminuat locurile de muncă disponobile pe o piașă și așa suprasolicitată. În acelaşi timp, populaţia lumii este în creştere iar speranța de viață este mai mare! Deci, avem mai multe persoane şi locuri de muncă mai puţin. Aceasta creează în mod evident o problemă gravă: O economie sănătoasă necesotă ca oamenii să aibă locuri de muncă și salarii care să fie folosite tocmai pentru realimentarea economiei. Dacă nu mai există salarii, automat nu va mai exista nici economia.

Automatizare industrialaAutomatizare industriala

4. În timp ce economia scade devine tot mai nedreaptă. Cu mai puțini bani care să facă sistemul să funcționeze si cu tot mai multe persoane care trebuiesc hrănite, există o luptă crescută pentru resurse de bază cum ar fi hrană, apă şi energie. Acest lucru cauzeaza mai multe infracţiuni, războaie, sărăcie foamete şi nedreptate, şi va deveni tot mai rău,până când un sistem alternativ va fi găsit.

5. Într-o economie în scădere, cererea pentru produsemai ieftine și de o calitate inferioară crește, întrucât oamenii au din ce în ce mai puțini banii pe care să îi cheltuiască. Aceste produse sub-standard, în general, nu durează sau nu funcționează în mod corespunzător şi sfârşesc prin a fi eliminate şi recumpărate. Acest lucru generează deşeuri inutile, risipeşte materii prime şi otrăveşte în continuare mediul nostru în timpul fabricării. Dacă costul nu ar fi un factor de producţie, ne-ar fi cu mult mai bine.

DeseuriDeseuri

6. progresul tehnologic şi ştiinţific este înăbuşită de sistemul monetar. Proiectele științifice extrem de curajoase, cum ar fi călătorii în spaţiu, sunt sub-finanţate sau ignorate, pentru că sunt considerate a fi scumpe şi neprofitabile, chiar dacă o astfel de tehnologie ar putea fi crucială pentru supravieţuirea noastră într-o zi. Inovatori din productie reţin în mod deliberat caracteristici utile produse în scopul de a le include pe mai târziu în versiuni ‚îmbunătățite’, pentru a atrage oameni în re-cumpărarea produselor lor (de asemenea, crearea de deşeuri). Noi invenţii sunt prinse in brevete complexe şi aspecte legale. Acest lucru împiedică accesibilitatea la dezvoltarea publică şi la alte inovatii. Într-o lume fără bani, nu există nici un obstacol în calea progresului tehnologic.

Ce putem face?

Toate faptele de mai sus sunt incontestabile, dar mult mai important, ele sunt ireversibile. Schimbarea in alt mod este acum inevitabilă – dar ce schimbare? Este uşor să vedem că nu putem continua să rulăm intro lume în care profitul vine înainte de oameni şi a planetei – este rău pentru supravieţuire! Dar dacă noi nu cautăm în mod colectiv schimbarea chiar acum, sistemul monetar va continua de-a lungul acestui curs distructiv pentru cât mai mult posibil, iar acest lucru va duce, fără îndoială, suferinţa umană incomparabil mai mare şi, foarte posibil, chiar un război major pentru controlul strategic al resurselor naturale vitale.

Nu trebuie să lăsăm acest lucru să se intample! Un alt război mondial major acum ar fi pur şi simplu o catastrofă globală.

Din fericire, exista o solutie foarte simpla a problemei: Am şterge doar complet din viaţa noastră banii! Nu numai pentru că este un lucru bun, ci pentru că putem.

Free World Charter stabileşte parametrii de bază pentru modul în care putem dezvolta o societate de succes, modernă, fără bani sau comerţ. Ea se bazează în mare măsură pe ideologia designerului industrial Jacque Fresco futurist şi al Proiectul Venus, care a petrecut mulţi ani de proiectare şi planificare a ceea ce ei numesc o „Economia bazata pe resurse” pentru a înlocui sistemul disfuncţional monetar care îl vedem astazi.

Jaques FrescoJaques Fresco

Este o teorie elegantă: Noi elimina toți banii, comerţul şi sistemul de muncă plătit. Vom elimina frontierele artificiale din lume și folosim stiința si tehnologia pentru a ne asigura toate cerinţele noastre de bază, şi facilităţi moderne cum ar fi computere şi telefoane, etc. Dăm la o parte diferentele culturale, şi redefinim umanitatea ca un singur grup, care lucrează împreună cu aceleaşi aspiraţii şi aceleaşi provocări.

Odată ce vom realiza acest lucru, nu numai că scăpăm lumea de majoritatea problemelor sociale şi nedreptăţi, dar tot felul de lucruri fantastice deveni posibil. Neavând cătuşe şi obligații financiare pentru a achiziționa lucruri, putem construi lumea noastră, oraşele noastre, sistemele noastre de transport, agricultura noastră, electronica noastră – toate la standardul cel mai înalt posibil, în mod normal, doar posibil în romanele science fiction!

Proiectul VenusProiectul Venus

Deci, care e problema?

Da, există una. Se numeşte „Responsabilitate Socială”.

Cu toţii trebuie să re-învăţăm Responsabilitatea Socială – un ingredient vital pentru a trai cu succes intr-o comunitate pe care am uitat-o mult timp ca lupta pentru a face bani şi conservarea ne-a învăţat să concurăm  unul împotriva celuilalt.

Responsabilitatea socială este cea mai importantă lecţie pentru noi toţi acum că trebuie să re-învăţam copiii noştri, de asemenea. După ce vom reuşi să scoatem banii şi să învățăm cum să trăim împreună din nou, atunci viitorul omenirii este în siguranţă, şi stelele ne aşteaptă.

Aceasta este lumea noastra, o putem schimba cum vrem. Noi trebuie să alegem acum pentru a schimba modul în care trăim, şi a devenit tutori mai responsabili ai planetei noastre deteriorate

VEZI VIDEOCLIPUL AICI.Let\’s make everything FREE! An introduction to The Free World Charter.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)

Post a Comment