Teroristul – o inventie moderna
Termenul “terorist” este o distincţie vagă care desemnează orice persoană sau grup care alege să se împotrivească stabilimentului. Nu trebuie să fie confundat cu ficţionalul “Al Qaeda”, care a fost de fapt numele unei baze de date a Mudjahidinilor susţinuţi de SUA în anii ‘80.
“Adevărul este că nu există o armată islamică sau grup terorist numit Al Qaeda şi orice ofiţer al serviciilor de informaţii ştie asta. Este o campanie de propagandă pentru a face publicul să creadă în existenţa unei entităţi identificate… ţara din spatele acestei propagande este SUA.”
Pierre-Henry Bunel – serviciul de inteligenţă francez
În anul 2007 Departamentul de Apărare a primit 161,8 miliarde de dolari pentru aşa-zisul război global cu terorismul. După Centrul Naţional Contra Terorismului, în anul 2004, aproximativ 2000 de oameni au fost omorâţi în lume din cauza unor presupuse acte teroriste. Din acei oameni, 70 erau americani.
Folosind acest număr ca medie generală, care este foarte generos, este interesant de observat că de două ori mai mulţi oameni mor anual din cauza alergiei la arahide decât din cauza actelor teroriste.
Bolile coronariene reprezintă cauza cea mai răspândită de decese în America, omorând aproximativ 450.000 de oameni în fiecare an.
În 2007, guvernul a alocat aproximativ 3 miliarde de dolari cercetărilor în acest domeniu. Asta înseamnă că guvernul SUA, în 2007, a alocat de 54 de ori mai mult pentru prevenirea terorismului decât pentru prevenirea bolilor coronariene, care omoară de 6600 ori mai mulţi oameni anual decât terorismul.
În timp ce denumirea de terorist şi Al-Qaeda sunt ataşate arbitrar pe fiecare ştire, legându-l de orice acţiune împotriva intereselor SUA, mitul se dezvoltă. La mijlocul anului 2008, Procurorul General al SUA a propus că, Congresul SUA să declare în mod oficial război împotriva acestei fantezii.
Din iulie 2008, s-au adunat peste 1 milion de persoane pe lista suspecţilor de terorism. Aceste aşa numite “măsuri contra terorismului”, desigur că nu au nimic de-a face cu protecţia socială. Ele au de-a face cu menţinerea stabilimentului în condiţiile creşterii sentimentului anti-american, atât în ţară cât şi internaţional, sentiment care este legitim fondat pe expansiunea imperiului corporativ bazat pe lăcomie şi care exploatează lumea.
Adevăraţii terorişti ai lumii nu se întâlnesc în întunericul nopţii sau striga “Allahu Akbar” înainte de o acţiune violentă. Adevăraţii terorişti ai lumii poartă costume de 5000 de dolari şi lucrează în cele mai înalte poziţii ale finanţelor, guvernului şi afacerilor.
Deci, ce facem? Cum oprim un sistem de lăcomie şi corupţie, care are atâta putere şi elan? Cum oprim acest aberant comportament în grup care nu simte compasiune pentru milioanele de oameni măcelăriţi în Irak sau Afganistan, pentru ca corporatocraţia să controleze resursele de energie şi producţia de opiu, aducătoare de profit pe Wall Street?
Înainte de 1980 Afganistanul producea 0% din opiumul din lume. După ce Mujahidinii sprijiniţi de SUA/CIA au câştigat războiul dintre URSS şi Afganistan, până în 1986 au ajuns să producă 40% din heroina din lume. Până în 1999 au ajuns să producă 80% din heroina de pe piaţă. Apoi, s-a întâmplat ceva neaşteptat. Talibanii au ajuns la putere şi până în anul 2000 au distrus majoritatea culturilor de opiu. Producţia a scăzut de la peste 3000 de tone la doar 185 tone, o reducere de 94%.
Pe 9 septembrie 2001, planurile de invazie a Afganistanului erau pe biroul preşedintelui Bush. Două zile mai târziu au avut şi motivul (atacurile de la Wall Trade Center). Astăzi, Afganistanul, controlat de SUA, produce 90% din heroina din lume şi sparge noi recorduri de producţie de la an la an.
Cum oprim un sistem de lăcomie şi corupţie care condamnă populaţiile sărace la “sclavia fabricilor de îmbrăcăminte” pentru beneficiul Madison Avenue? Un sistem care îi face pe ingineri să declare false atacuri teroriste. Un sistem care generează metode sociale de operare care sunt inerent exploatate. Sau care reduc în mod sistematic libertăţile civile şi violează drepturile umane pentru a se proteja de propriile neajunsuri. Cum acţionăm în privinţa instituţiilor ascunse cum ar fi Consiliul Relaţiilor Străine, Comisia Trilaterală sau Grupul Bilderberg şi alte grupuri alese nedemocratic, care conspiră în spatele uşilor închise pentru a controla elementele politice, financiare, sociale şi de mediu ale vieţilor noastre?
Pentru a afla răspunsul, trebuie mai întâi să găsim cauza adevărată care stă la baza problemei. Adevărul este că grupurile bazate pe lăcomie, corupţie, putere şi profit nu sunt adevărata sursă a problemei. Ele sunt simptome.
“Lăcomia şi competiţia nu sunt rezultatul temperamentului imuabil al omului… lăcomia şi frica de lipsuri sunt de fapt create şi amplificate; consecinţa directă este că trebuie să ne luptăm unii cu ceilalţi pentru a supravieţui.”
Bernard Lietaer – fondatorul sistemului monetar european
Există totuşi cineva care şi-a dedicat întreaga viaţă în scopul designului industrial, fiind unul din pionierii care a aprofundat domeniul ingineriei factorilor umani. Se numeşte Jacque Fresco, este cunoscut ca un mare inventator futurist, care a studiat o gamă mare de domenii, începând de la inovaţii biomedicale, până la sisteme sociale integrate. El crede că de ideile lui ar beneficia toţi locuitorii planetei, dacă vor fi puse în aplicare.