Unde au dispărut toţi banii din lume?
Protestele împotriva puterii financiare globale se extind în toată lumea iar oamenii se întreabă unde au dispărut banii. Cu atât mai mult în această perioadă, când criza datoriilor suverane arată că inclusiv statele au sărăcit dramatic. Cu toate acestea banii nu au dispărut pur şi simplu, ci ei au fost concentraţi de câteva state. În ceea ce priveşte puterea economică, şi aceasta a fost concentrată de un grup restrâns de companii multinaţionale care prosperă chiar în timp de criză.
Într-o lume în care lipsa de lichidităţi este din ce în ce mai acută, rezervele contează din ce în ce mai mult. Capital.ro anunţă că patru ţări deţin peste o treime din rezervele valutare globale. Grupul ţărilor BRIC, adică Brazilia, India, Rusia şi China adună în rezervele lor internaţionale, constând în principal în dolari şi euro, aproape 5.000 de miliarde de dolari însemnând aproximativ 37% din rezervele valutare ale tuturor celor 96 de state care contează în lume. Aceasta ar putea fi explicaţia pentru care ţările zonei euro au apelat deja la China pentru a-i ajuta în rezolvarea problemei datoriilor suverane.
Din acelaşi punct de vedere, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie sau ţările membre ale zonei euro în frunte cu giganţii francezi sau germani pot fi trecute la categoria „alţii” atunci când vine vorba despre rezervele valutare pe care le deţin.
Pe de altă parte, o altă resursă importantă, aurul, al cărui preţ a crescut constant în ultima perioadă, nu este la îndemâna oricărui stat. Pe state, cea mai mare rezervă din lume, de 8.133,5 tone, se află în SUA. Pe locul doi se situează Germania, cu 3.401 tone, locul trei e ocupat de FMI, cu 2.814 tone, urmat de Italia, cu 2.452 tone, şi de Franţa cu 2.435 tone.
O analiza a legăturilor dintre 43.000 de corporaţii transnaţionale, realizată de trei experţi în teoria sistemelor de la Swiss Federal Institute of Technology din Zürich, a identificat un grup relativ restrâns de companii, bănci în majoritatea lor, care deţin o parte uriaşă din economia globală. Sursa: financiarul.ro
la smecheri! sa fie toti banii la ei si noi sa fim sclavii lor sa avem doar cartele si cipuri.nui asaa?