Flota a cincea americana avertizeaza ca nu va permite inchiderea Stramtorii Ormuz

Postat in dec. 28 2011 de catre costel

Flota a cincea americană a anunțat că nu va permite nicio perturbare a traficului maritim din Strâmtoarea Ormuz, după ce Iranul avertizase cu o zi în urmă că ar putea închide această rută strategică în caz de sancţiuni împotriva exporturilor sale petroliere.

‘Traficul liber de bunuri şi servicii prin Strâmtoarea Ormuz este vital pentru prosperitatea regională şi globală’, a explicat un purtător de cuvânt al flotei care își are baza în Bahrein, în replică la o întrebare scrisă adresată de agenţia de presă Reuters în legătură cu scenariul iranian.
‘Oricine ameninţă să perturbe libera navigare printr-o strâmtoare internaţională se poziţionează în mod clar în afara comunităţii naţiunilor; nu va fi tolerată nicio perturbare’, a subliniat el.

Marţi, prim-vicepreşedintele iranian Mohammad Reza Rahimi a avertizat că ţara sa va închide Strâmtoarea Ormuz, pe unde trece circa 40 la sută din traficul maritim petrolier mondial, dacă actorii internaţionali vor impune sancţiuni împotriva exporturilor petroliere iraniene.
‘Dacă vor fi adoptate sancţiuni împotriva exporturilor de petrol iranian, niciun strop de petrol nu va mai trece prin strâmtoarea Ormuz’, a avertizat prim-vicepreşedintele iranian Mohammad Reza Rahimi. ‘Nu avem nicio dorinţă de ostilitate sau de violenţă, însă duşmanii vor renunţa la comploturile lor numai în ziua în care îi vom pune la locul lor’, a explicat el.
Întrebat dacă flota americană ia măsuri speciale în lumina acestei ameninţări, purtătorul de cuvânt a răspuns că flota ‘menţine o prezenţă robustă în regiune pentru a descuraja sau contra orice activităţi destabilizatoare’, fără a da alte detalii, mai scrie Reuters, preluată de Agerpres.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Post a Comment