Fost şef al FSB: Israelul împinge SUA către război cu Iranul

Postat in ian. 17 2012 de catre costel
Taguri : , , , ,
Categorie : Articole

Fost şef al FSB: Israelul împinge SUA către război cu Iranul

„Esxistă posibilitatea escaladării militare a conflictului în care Israelul îi împinge pe americani”, a declarat pentru Interfax Nikolai Patruşev, fost şef al FSB-ului (1999-2008), moştenitorul KGB, înainte de a deveni secretar al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse.

El consideră că Iranul este capabil să blocheze strâmtoarea Ormuz, prin care tranzitează 35% din pentrolul transportat pe mare la nivel mondial. “Nu poate fi exclusă posibilitatea ca Iranul să îşi ducă la îndeplinire ameninţarea de a bloca transportul petrolului saudit dacă se vor confrunta cu acţiuni militare”, a declarat Patruşev, potrivit Reuters, care citează Interfax.

Fostul şef al contraspionajului rus insistă că nu există o dovadă că Iranul este pe punctul de a obţine arma nucleară. “De ani de zile se vorbeşte că Iranul va dobândi arma nucleară peste o săptămână”, spune Patruşev, adăugând că SUA şi aliaţii lor încearcă să folosească toate mijloacele pentru a înlătura actuala conducere a Iranului şi a transforma ţara într-un “partenere loial”.

Instalaţiile de îmbogăţire a uraniului din Iran au fost transferate într-un buncăr din inima unui munte pentru a fi protejate în cazul unui atac aerian, ceea ce dus la apariţia temerilor legate de un război. Iranul susţine însă că programul nuclear are scopuri strict civile, scrie Reuters.

Rusia este cel mai mare producător de resurse energetice la nivel mondial şi poate fi avantajată de o creştere a preţului petrolului ca urmare a instabilităţii din Orientul Mijlociu, cu atât mai mult cu cât campania prezidenţiala a lui Vladimir Putin a fost precedată de măriri salariale de pana la 150% în armată şi Ministerul de Interne, iar bugetul se bazează pe exportul de petrol şi gaze.

Rusia se opune unor noi sancţiuni ONU împotriva Iranului şi a criticat ferm ultimele sancţiuni unilaterale impuse de SUA şi UE. Cu toate acestea, Patruşev a declarat că, după alegerile prezidenţiale din martie, Putin va coopera cu preşedintele Barack Obama, care “cu toate dificultăţile întâmpinate de democraţi, are şanse mari să fie reales preşedinte în noiembrie”.

“În cazul în care Vladimir Putin şi Barack Obama vor ajunge la putere, relaţia ruso-americană, ca şi situaţia globală, pot avea o tendinţă de stabilizare”, a spus Nikolai Patruşev.

Sursa : cotidianul.ro

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Post a Comment